Julkaistu Uusimaa-lehdessä 25.3.2025
Koko alkuvuoden on saanut olla sydän syrjällään maailman menosta. Edes lapsuudessani kylmän sodan aikaan maailmanjärjestys ei tuntunut näin epävarmalta. Kulttuurimme peruskivet, usko demokratiaan, lailliseen ja oikeudenmukaiseen järjestelmään, tutisevat autoritaaristen suurvaltajohtajien jakaessa maailmaa keskenään.
Myös sisältäpäin demokratian perusteita syövytetään vaivihkaa. Vaikka suomalaisten usko laillisiin instituutioihin on kansainvälisesti katsoen korkealla tasolla, se on tutkitusti laskusuunnassa. Pahin uhka demokratian toimivuudelle on medialukutaidon ja lähdekritiikin rapistuminen. Pääosin ulkomailta tuotetut salaliittoteoriat, tahaton ja myös tarkoitushakuinen mis- ja disinformaatio murentavat luottamusta siihen, että asioistamme päätetään parhaan tiedon ja puhtaiden aikomusten pohjalta. Demokratiaa nakerretaan sisältäpäin, luottamusta päätöksentekoon horjutetaan epämääräisillä vihjauksilla päättäjien vilpillisyydestä. Omasta somekuplasta ammennetaan voimaa yksinkertaistuksien huutelulla. Poliittinen keskustelu jää helposti pyörimään äänekkäimpien provokaatioiden ympärille, kun taas tiedosta ja ihmisten tarpeista kumpuavat rakentavat avaukset jäävät taka-alalle.
On todella korkea aika jälleenrakentaa luottamusta ja palauttaa usko päätösten asialliseen valmisteluun ja asukkaiden omiin vaikutusmahdollisuuksiin myös vaalien välillä. Porvoon tulevan strategiatyön keskiöön on tuotava avoimuuden ja osallisuuden lisääminen, päätöksentekokulttuurin päivittäminen tälle vuosituhannelle. Porvoo tarvitsee aidon, johdonmukaisen ja käytännönläheisen osallisuussuunnitelman, jonka täytäntöönpanoa seurataan selkeästi mitattavin kriteerein. Osallisuuden lisäämistä ei voi ulkoistaa. Sen on oltava toimialat läpäisevä aito asennemuutos. Kaupungin oman henkilöstön osaamista ja resursseja on lisättävä, jotta se voi johdonmukaisesti toteuttaa tätä prosessia. Tiedän, että tahtoa tähän kyllä on, keinoja on jo haeskeltu mm. osallistuvaa budjetointia kokeilemalla. On muita kaupunkeja, joissa tällä polulla ollaan paljon meitä pidemmällä: esimerkiksi Lahdessa on oman organisaation sisäinen Erätauko-ohjaajien verkosto, kumppanuuspöytien tuloksia soveltamalla kaupungin elinvoima kasvaa luonnollisella tavalla, eikä sitä tarvitse toivoa tulevaksi jostain ulkopuolelta. Kuntalaisten luottamus päättäjiin ja viranhaltijoihin voidaan ansaita takaisin. Porvoota ja koko Itä-Uuttamaata on mahdollista kehittää nykyistä tehokkaammin, yhteen hiileen puhaltamalla, kaikkia osallisia aidosti kuulemalla.
Alkuvuoden synkkien pilvien hopeareunuksena näen Euroopan vanhojen demokratioiden ryhdistäytymisen. Putinin vasallit itäisessä Keski-Euroopassa saadaan kyllä sysättyä sivuraiteelle, kunhan tukeudutaan maanosamme vuosisataisiin perusarvoihin. Demokratia on aiemmissakin kriiseissä pidemmän päälle osoittautunut autoritaarisia väkivaltakoneistoja kestävämmäksi järjestelmäksi. Nykyään meillä on vielä paremmat välineet todelliseen demokratiaan kuin 80-100 vuotta sitten, käyttäkäämme niitä!